Start Brouwerij

In de zomer van 2018 kwamen we met vier vrienden samen, in de keuken van een lunchroom waar we af en toe mochten brouwen. De meesten van ons al wat ervaring in het thuisbrouwen, vastberaden om het eens samen te proberen en voornamelijk om plezier te maken. Ons eerste project, een volle porter, was waanzinnig en smaakte naar meer. De ontwikkeling van een blond, tripel, IPA en pale ale met gember volgde snel. Een helpende hand vanuit Brouwerij ’t IJ nodigde ons uit om de onze bieren eens mee te brengen en samen met het team door te proeven. Één bier sprong eruit en hier was iedereen het unaniem over een eens, de pale ale met gember was er klaar voor om in grotere oplage te gaan brouwen. Daar startte officieel het bedrijf ‘’Brouwerij Astronaut’’ en ook de zoektocht naar een partner waarbij we de bieren konden gaan brouwen. Dit hebben we gedaan in Zaandijk, Medemblik en uiteindelijk brouwen we nu alle bieren in Egmond. Veelal met biologische ingrediënten, altijd met een prettige samenwerking. Sinds 2018 hebben we vijf bieren uitgebracht, waarvan vier momenteel beschikbaar zijn. De vier vrienden zijn Annemieke, Jasper, Sjaak en Kees.

Naast bovenstaande ‘’hobby’’ wilde Kees uiteindelijk zijn geld gaan verdienen met een eigen zaak. Lotte (partner) kon zich vinden in de locatie aan de Koorstraat en uiteindelijk werd begin 2020 het proeflokaal ‘’Kleine Brouwerij bier&bistro’’ geopend. De vrienden van Brouwerij Astronaut als steun en toeverlaat, maar geen onderdeel van dit concept. Ook onder de naam ‘’Kleine Brouwerij’’ kun je een aantal bieren vinden. De ontwikkeling hiervan werkt op dezelfde manier, kleinschalig ontwikkeld en uiteindelijk in grote oplage gebrouwen in Egmond.

Brouwerij Astronaut

Gingerbitch 5,1% (pale ale, citrus en verse gember)

Spacequad 9,8% (quadrupel met koffie, chocolade en whiskey)

Exslothic 6,4% (tropisch blond)

Melonipa 6,7% (collab-IPA met enkel duitse hopsoorten)

Spacequad 11,5% Zuidam Infused (Rogge Jenever met tonen van vanille, koffie, chocolade en whiskey – beschikbaar in december ‘ 21)

Bocksternaut 2019 9,5% (dubbelbock – niet meer beschikbaar)

Kleine Brouwerij

Der Anton Weizen 5,0% (fris, fruitig en banaan – niet meer beschikbaar)

Tripel dry-hopped 7,5% (fruitig, mandarijn en bloedsinaasappel – nieuwe batch, fruitiger en beschikbaar vanaf december ’21)

Blond 7,1% (honing, vanille en zacht)

Voordat de horeca gesloten werd in oktober 2020 hadden we net ons nieuwste bier uitgebracht, een tripel van 7,5%. Dit bier hebben we koud ge-dry-hopped waardoor er mooie fruitige smaken in het bier komen, zoals bloedsinaasappel en mandarijn. Daarnaast is onze tripel hierdoor hazy geworden. Maar goed, dan zit je daar met een dichte zaak en een opslag vol met enkel bierfusten. Op het etiket zie je onze muurschildering en ook de Beer. Mede omdat de Beer een grote bestelling plaatste waren we in staat om direct een nieuw brouwsel te maken en deze volledig op fles af te vullen. Benieuwd naar onze tripel? Je kunt hem kopen in onze webshop, bij Slijterij de Laat (Alkmaar), Jumbo Duijvelshoff (Alkmaar), Mitra (Burgum Friesland), Burg Bieren (Ermelo), Lokaal OostWest (Hoorn), WAAR (Alkmaar), Café Bruintje (Alkmaar) en natuurlijk via Beer in a Box!